Leser: Niko ne želi da se Balkan vrati u devedesete godine


Integracije Zapadnog Balkana su važne za evropsku bezbednost, ocenjuje izvršni direktor briselske kancelarije Nemačkog Maršalovog fonda Ijan Leser.


Leser u intervjuu za portal European Western Balkans kaže da Balkan ne bi trebalo gledati kao bojno polje uticaja različitih svetskih aktera i dodaje da ne veruje da bi bilo ko želeo da ohrabruje dodatna geopolitička takmičenja na Balkanu, poput onih iz devedesetih godina.
- To bi bilo veoma destruktivno. Ako se sećate, postojala je zabrinutost da može doći do sudara muslimanskog i pravoslavnog sveta, u koji bi bile upetljane i Turska i Grčka. Mislim da ne postoji takav rizik danas, ali zašto ga povećavati. Bilo bi tragično da se vratimo u uslove koje smo imali devedesetih - kaže Leser.
Upitan da li promene u američkoj administraciji i odnosu između SAD i EU mogu uticati na Zapadni Balkan, Leser odgovara potvrdno.
Navodi da je EU prilično rastrojena zbog svojih problema i da ceo proces proširenja nema više takvu energiju, a da nova administracija u Vašingtonu promišlja svoju politiku u mnogim oblastima.

- Jasno je da Balkan više nije ni blizu vrha prioriteta. A nije do kraja jasno ni koliko visoko na toj listi će biti evropska bezbednost. Tako da će to, naravno, uticati na regionalne aktere - rekao je Leser.
Leser navodi da mnoge krize, od Sirije do Balkana i Istočnog Mediterana, zavise na neki način od partnerstva sa Turskom, posebno kad je reč o migrantskoj krizi, stranim borcima, ali i ekonomskom, političkom i bezbednosnom razvoju u regionu.

Foto: Tanjug/AP
Ako su odnosi između Turske i EU lošiji, kakvi jesu u ovom trenutku, onda je veoma teško imati u Turskoj partnera, kaže Leser.
- Neki od ključnih dogovora koji su na snazi, poput dogovora o izbeglicama sa Ankarom, ne bi mogli da budu održivi pod takvim uslovima i u tom slučaju se vraćamo na čiste nacionalne i ponekad vrlo takmičarske odnose - rekao je Leser.
Kad je reč o borcima povratnicima iz Sirije, Iraka i Ukrajine na Zapadni Balkan, Leser kaže da bi to mogao da bude bezbednosni izazov.
Veruje da će sve zemlje u regionu kroz koje strani borci prolaze ili iz kojih odlaze biti zabrinute zbog tog fenomena, ali ne misli da je Balkan glavna meta za njihov povratak, jer oni u mnogim slučajevima "gledaju" dalje - ka Zapadnoj Evropi i SAD.
- Ali to ne znači da ne postoji rizik uopšte, pogotovo za zemlje u kojima su turizam i investicije važan faktor. Bilo kakav nagoveštaj terorističkog napada bi imao negativan efekat na njih - rekao je Leser.

http://www.blic.rs

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Mafini sa čokoladom

Kolač sa jagodama i čokoladom

Kremasti kolač