ŠAFRAN: Ljekovita biljka sa jakim antikancerogenim svojstvima, prirodni lijek protiv..

safran

Zbog svoje boje šafran se nekada koristio kao lijek protiv žutice. Upotrebljavao se i za liječenje kuge, velikih boginja, ospica

>
Često se koristio protiv bolova i grčeva, protiv gastrointestinalnih bolesti (smanjuje bol u trbuhu) i bolesti bubrega, te predmenstrualnog sindroma.
Moderna medicina u svojim prvotnim istraživanjima ukazuje da karotenoidi  u šafranu imaju antikancerogena svojstva, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva-mijenjaju imuni odgovor na virus ili koriste imune organizme u cilju eliminisanja virusa.
Postoje i studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore gdje je život miševa kojio su imali tumor produžen za više od 110%. Ekstrakt metanola šafrana u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko djelovanje slobodnih radikala do oko 65% pa djeluje kao antioksidans.
Može se koristiti i kao antidepresiva za blage i umjerene depresije, jer djeluje na moždani serototnin-tzv hormon sreće koji utječe na naše raspoloženje, pospješuje osjećaj zadovoljstva, stvara polet i energiju i čini nas sretnijima. Navodno također usporava i starenje.
Britanski su istraživači nedavno dokazali i da šafran uspješno poništava najćešći uzrok slabog vida te sljepoće kod starijih ljudi. Ispitanici su bili stariji ljudi slabog vida, koji su u toku istraživanja konzumirali tablete od šafrana, 
 prirodar.com.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Mafini sa čokoladom

Kolač sa jagodama i čokoladom

Kremasti kolač