Halva (orijentalna slastica)
Do 1908. godine u Sarajevu su imali posebnu čaršiju halvadžiluk. Tim poslom su se najviše bavili Makedonci, Albanci i Gorani. Kažu da je napraviti halvu zaista majstorluk.
Sastojci:
– 110 gr. maslaca
– 110 gr. brasna
– 110 gr. secera
– 220 ml. vode
– orasi za posipanje
– 110 gr. brasna
– 110 gr. secera
– 220 ml. vode
– orasi za posipanje
Priprema:
Prije nego sto počnete praviti prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu. U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno.
Drvenom kašikom miješajte brašno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete nježno smeđu boju.
Kad je brašno u pola prženo stavite da prokuha šećer i voda, i kuhajte par minuta na jačoj temperaturi.
Kad je brašno u pola prženo stavite da prokuha šećer i voda, i kuhajte par minuta na jačoj temperaturi.
Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.
Brašno zalijte sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom.
Nakon par sekundi kad se masa ‘smiri’ brzo promiješajte halvu da ne bude grudvica.Halva treba da se odvaja od kašike.
Nakon par sekundi kad se masa ‘smiri’ brzo promiješajte halvu da ne bude grudvica.Halva treba da se odvaja od kašike.
Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.
Prijatno!
Izvor: radiosarajevo.ba
Primjedbe
Objavi komentar