Maslačak – prirodni lijek za problema jetre i žuči
MASLAČAK (Taraxacum officinale) Fam. Asteraceae
Popularni nazivi: italijanska salata, mlječić, maslačnik, mlječac, loboda
Opis: Mala, zeljasta, živopisna biljka. Korjen joj je vretenast, malo razgranat, dostiže ponekad i dužinu od 20 cm i debljine je 1-2 cm. Iznutra je bijel, a spolja tamnosmeđ. Listovi su kopljasti, nazubljeni, raspoređeni u rozetu. Iz sredine ove rozete, od lišća se uzdiže cjevasta stabljika, koja na svom vrhu nosi cvjetnu glavu veličine 2-2,5 cm, zlatno-žute boje. Cvjetovi su okruglasti. Plod je ahenija sa kljunom, 2-3 puta dužim od njega i nosi bijelu dugačku pufnu koja se razvija u periodu sazrijevanja u obliku glave loptastog oblika. Cijela biljka sadrži mliječni sok – lateks. Cvijeta od aprila do septembra.
Staništa: Raste svuda, od ravničarskih do planinskih predjela, po livadama, pašnjacima, pored puteva.
Upotrebljivi delovi:
– Listovi – koji se sakupljaju u proljeće, kada su najizraženija aktivna svojstva;
– Drška (sakuplja se i u vrijeme cvjetanja); – Koren – vadi se u rano proljeće (mart-maj) ili u jesen (septembar-novembar);
– Cijela biljka, zajedno sa korjenom, bez cvjetova i plodova. Sakuplja se u proljeće, prije ili u vrijeme formiranja cvjetnog pupoljka, u periodu april-septembar.
– Listovi – koji se sakupljaju u proljeće, kada su najizraženija aktivna svojstva;
– Drška (sakuplja se i u vrijeme cvjetanja); – Koren – vadi se u rano proljeće (mart-maj) ili u jesen (septembar-novembar);
– Cijela biljka, zajedno sa korjenom, bez cvjetova i plodova. Sakuplja se u proljeće, prije ili u vrijeme formiranja cvjetnog pupoljka, u periodu april-septembar.
U ovom periodu, odnosno u proljeće prije cvjetanja, biljka sadrži najveću količinu lateksa (mliječnog soka). Korjenje koje smo skupili, treba očistiti od zemlje i rasjeći po dužini. Sušenje se vrši u sjenci, u zagrijanim prostorijama ili na suncu, tako što se ovaj dio biljke raširi u tankim slojevima. Možemo ih održavati i u svježem stanju, u podrumima, u pijesku. Osušeno korjenje lako može upiti vlagu, ili biti napadnuto od insekata, zato ga treba zaštititi i čuvati na suhom.
Aktivna svojstva: Gorka materija – taraksacin, pektin, vitamin i B i C i steroli.
Hemijska struktura korjena: Triterpenski alkoholi, fitos-teroli, vitamini B1, S i V, inulin, tanin, holin, taraksacin, nikotinska kiselina.
Farmakološko dejstvo: Holagog (pospješuje izlučivanje žuči), holeretik (pomaže stvaranje žuči), alkalizant (djeluje bazno), laksativ (za prečišćavanje crijeva), diuretik (pospješuje mokrenje), veno-tonik, adstrigens (izaziva stezanje).
Terapeutske indikacije: Hiperacidni gastritis (upala želudačne sluznice praćena pojačanim lučenjem kiseline), bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese sa crijevnim poremećajima), gojaznost, kostobolja, reumatizam, ateroskleroza, variks (proširene vene), varikozni čir.
U proljeće je preporučljivo primjeniti terapiju sa svježim drškama maslačka u trajanju od 14 dana, po 6 drški na dan. Cvjetna glava se odstranjuje tek poslije pranja drške cvijeta. Ona u početku ima gorak ukus, da bi on kasnije postao sočan i prijatan. U periodu cvjetanja biljke, dijabetičarima se preporučuje da jedu 10-15 drški cvijeta na dan. Ovaj tretman omogućuje eliminisanje žučnog kamenca, što podstiče rad žučne kese.
Način upotrebe: 1 puna kašičica korjena se stavi u 250 ml hladne vode; ostavi se da odstoji 12 sati, a ujutro se zagrije do ključanja i procjedi. Ova tečnost se pije pomalo, u rijetkim gutljajima, 30 minuta prije i 30 minuta poslije doručka.
Salata: Sprema se od svježeg korenja i listova.
Drške: Po 6 drški cvijeta dnevno se jede u periodu od 2 sedmice
Salata: Sprema se od svježeg korenja i listova.
Drške: Po 6 drški cvijeta dnevno se jede u periodu od 2 sedmice
http://www.prirodnilijek.com/
Primjedbe
Objavi komentar