Recept za prirodni lijek protiv ekcema

tikva

pecijalist – dermatolog iz Sankt Peterburške bolnice No.5, doktorka Valerija Nikolajevna Mališeva savjetuje ljudima koji pate od ekcema da sami pripreme oblogu i kupku.

Ona kaže:
U Rusiji se od davnina za borbu s ekcemom koristi bundeva. Uzmite žutu bundevu srednje veličine. Skinite joj koru i narežite je na krupne komade. Bundevu kuhajte u mlijeku s većim postotkom masnoće 10-15 minuta, a zatim je izvadite iz mlijeka i napravite pire.
Stavite pire od bundeve na gazu, složenu u nekoliko slojeva.
Oblogu stavite na kožu oboljelu od ekcema. Držite oblogu 10-15 minuta, a zatim oblogu bacite i napravite novu, koju ćete također držati 10-15 minuta. Cijela procedura traje ukupno oko pola sata. Ova obloga smanjuje i upalu i svrbež na koži. ”
Doktorica Mališeva daje još jedan recept sa bundevom, za kupku protiv ekcema.

Svježu bundevu izrendajte ili isjeckajte u blenderu.

Ovu kašu iscijedite, pa dobiveni sok pomiješajte sa svježe pripremljenim čajem od kamilice. Smjesu sipajte u kadu s toplom vodom za ljekovitu kupku u trajanju od 10-15 minuta. Poslije 4-5 svakodnevnih kupki dolazi do poboljšanja stanja: ekcem se smanjuje, koža počinje se regenerira i smanjuje se svrbežRecept za prirodni lijek protiv ekcema , piše zdravapriroda.com.
Recepti su posebno pogodni za djecu
http://www.prirodnilijek.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Mafini sa čokoladom

Kolač sa jagodama i čokoladom

Kremasti kolač