Redovnom konzumacijom kikirikija možete smanjiti rizik od dijabetesa za čak 27%

Salted, roasted, peanuts in a wooden bowl

Zanimljivo da je kikiriki uvjerljivo najkonzumiraniji orašasti plod u SAD-u, a vlada uvriježeno mišljenje da ima puno masnoće. No, zapravo je kikiriki jako dobra grickalica koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja na Harvardu su pokazala da konzumacija kikirikija pet ili više puta tjedno može smanjiti rizik od dijabetesa za čak 27 posto, a šačica kikirikija dnevno prepolavlja rizik od bolesti srca.
„Nutrijenti u orašastim plodovima, poput nezasićenih masnih kiselina, visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija mogu imati zaštitna, antikancerogena, protuupalna i antioksidativna svojstva“ – zaključak je studije.

Još jedna studija, ovog puta na Sveučilištu Pennsylvania, je utvrdila da dodavanje kikirikija u obrok ima pozivne, zaštitne, učinke na funkciju srca.
„Navedene studije pokazale su da osobe koje konzumiraju kikiriki više od dva puta tjedno imaju manji rizik od koronarnih bolesti srca. A ova studija potvrđuje da kikiriki ima blagotvorni učinak na zdravlje arterija. Isto tako, otkrili smo da konzumacija kikirikija je povezana s nižom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.“
Iako su neosporna njegova pozitivna svojstva, važno je naglasiti da je kikiriki kao i svaki drugi orašasti plod visokokaloričan. Dakle, nije dobro jesti previše kikirikija.
No, s druge strane, on sadrži vrlo malo zasićenih masti, nema kolesterola, posjeduje dosta natrija te vlakana i proteina.
Američki stručnjaci savjetuju da treba jesti najmanje četiri obroka kikirikija tjedno, ali bez soli. Jedna porcija je jedna šaka.
Mnogima omiljena grickalica za vrijeme utakmica tako ima još jednu pozitivnu konotaciju, no važno je ne pretjerati jer kikiriki nije baš najzdravija namirnica na svijetu.
Izvor:kakolijeciti.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Mafini sa čokoladom

Kolač sa jagodama i čokoladom

Kremasti kolač